Het maken van een huisstijl wordt steeds complexer en is meestal geen baan voor één persoon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het ontwerp consistent en geoptimaliseerd is om zakelijke doelstellingen te bereiken en prettige ervaringen voor gebruikers te creëren.

Een van de manieren om ervoor te zorgen dat het team op dezelfde pagina staat wanneer u afzonderlijke delen van de website ontwerpt of ontwerpen van ontwikkelaars opslaat, is het maken van ontwerpdocumentatie of een handleiding voor webontwerpstijlen.

Het is goed om een stijlgids te hebben om een samenhangende ervaring te creëren tussen verschillende pagina’s. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat toekomstige ontwikkelingen of productie van derden de merkrichtlijnen volgen en als onderdeel van het totale merk worden gezien.

Een stijlgids voor webontwerp maken
1. Bestudeer het merk
Eerst moet je het merk bestuderen, zodat je begrijpt waar het voor staat. Maak kennis met het verhaal achter het merk, observeer het team en ontdek de visie, missie en waarden van het bedrijf. Het is belangrijk om dieper in het merk te graven, zodat de stijlgids die je produceert de organisatie visueel en emotioneel zal vertegenwoordigen.

Als je een ontwerper bent die niet kan coderen, open je eenvoudig Photoshop en geeft je je document een titel en een korte beschrijving van wat het document is en waar het voor is.

Als je kunt coderen, is het beter om een html-document te maken met voorgecodeerde bedrijfsmiddelen, zodat deze gemakkelijk kunnen worden hergebruikt.

2. Kleurenpalet
Het is ongelofelijk hoe mensen kleur en associatie met bekende merken waarnemen. Denk aan de huisstijl van Coca-Cola, ik wed dat je dat nu rood ziet.

Begin met het instellen van primaire kleuren voor uw stijlgids die uw website zal domineren, dominante kleuren mogen niet meer dan drie tinten bevatten. In sommige gevallen hebt u echter secundaire en zelfs tertiaire kleuren nodig om uw gebruikersinterface te illustreren. Zorg ervoor dat u deze ook definieert. Zorg ook voor neutrale kleuren zoals wit, grijs en zwart zodat de kleuren van het primaire merk opvallen.

3. Iconografie
Een huisstijl kan niet zonder pictrogrammen, Pictogrammen bestaan al duizenden jaren en zijn ouder dan tekst en woorden. Profiteer van het gebruik van pictogrammen in uw projecten, omdat ze bezoekers meteen een idee geven over wat er gebeurt en wat er vervolgens zal gebeuren. Als u de juiste pictogrammen kiest, krijgt de inhoud meer context dan kleurenpalet, kopie of afbeeldingen. Denk bij het gebruik van de pictogrammen na over de doelgroep, religie, geschiedenis, zodat u misvattingen en misverstanden vermijdt. Nog een ding om op te noemen, denk aan het merk en zijn waarden, zodat u geen handgetekende pictogrammen op een grote bankwebsite gebruikt.

Huisstijl